Mocno orzechowe, słodko - słone muffinki z batonikami Snickers. Wilgotne, z polewą czekoladową i chrupiącymi orzechami na wierzchu. Polecam!
Muffiny z batonikami Snickers
Składniki na 12-15 sztuk:
250g mąki pszennej
5 łyżek drobnego cukru do wypieków
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
160g masła orzechowego
60g roztopionego masła
1 jajko
175ml mleka
3 batony Snickers, pokrojone
Dodatkowo:
100g czekolady deserowej lub mlecznej
łyżka masła
siekane orzechy do dekoracji
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy do otrzymania grudek jak w kruszonce. W osobnej misce mieszamy mleko, masło i roztrzepane jajko. Składniki suche mieszamy z mokrymi, na końcu dodajemy pokrojone batoniki. Formę do muffin wykładamy papilotkami, wypełniamy masą i pieczemy w 200stopniach około 20-25 minut.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżką masła, smarujemy wierzch wystudzonych muffin i dekorujemy siekanymi orzechami.
SMACZNEGO!
Źródło: muffiny.
Akcja: "Love masło orzechowe ed.II"
wyglądają rewelacyjnie:) pycha:)
OdpowiedzUsuń