Smaczne i proste risotto na winie z pieczarkami. Można je podawać bez dodatków lub z porcją mięsa. Przepis z mojego ulubionego miesięcznika kulinarnego "Gotuj krok po kroku". Polecam!
Risotto z pieczarkami
Składniki na 4 porcje:
250g ryżu arborio
300g pieczarek
1 cebula
125ml białego wytrawnego wina
700ml bulionu warzywnego
łyżka masła
50g startego parmezanu
przyprawy: sól, pieprz
łyżka posiekanego świeżego oregano
Wykonanie:
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki lub jak u mnie na połówki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy pieczarki do zrumienienia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyjmujemy z patelni. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce tłuszczu na tej samej patelni co pieczarki. Dodajemy suchy ryż i smażymy kilka minut cały czas mieszając. Wlewamy wino i dusimy do jego odparowania. Gdy wino odparuje ryż podlewamy bulionem, tak by zakrył ryż i dusimy, aż ryż wchłonie płyn. Ponownie podlewamy bulionem i tak do wykończenia bulionu. Gdy ryż jest już prawie miękki dodajemy przesmażone pieczarki. Dusimy do miękkości. Następnie dodajemy masło, parmezan i oregano, doprawiamy do smaku w prazie potrzeby. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.