Strony

wtorek, 19 listopada 2013

Ciasto szpinakowe

 Dla miłośników wszystkiego co szpinakowe polecam ciasto szpinakowe. Nadzienie szpinakowe z dodatkiem fety zamknięte w pysznym, delikatnym i chrupiącym cieście francuskim. Polecam!
 
 
 
Ciasto szpinakowe
 
Składniki na blaszkę 20x20cm:
 
3  płaty ciasta francuskiego
1 cebula
ząbek czosnku
400g mrożonego szpinaku
150g sera feta
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki mleka
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
świeża natka pietruszki
 
Dodatkowo:
1 żółtko + 2 łyżki mleka
2 łyżki sezamu
 
Wykonanie:
Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy szpinak, dodajemy 2 łyżki wody i dusimy około 15 minut na wolnym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Podsmażony szpinak odciskamy z soku, dodajemy do niego rozgniecioną widelcem fetę, posiekaną natkę, sól, pieprz, gałkę, jajko, bułkę tartą, mleko i mieszamy.
Kwadratową blaszkę (u mnie keksówka) natłuszczamy i obsypujemy mąką. Na dno i boki formy wykładamy 2 płaty ciasta tak, by zwisały po bokach po kilka centymetrów. Na ciasto wykładamy farsz i wyrównujemy łyżką. Na górę nakładamy ciasto wielkości foremki tak, by zakryło farsz. Brzegi ciasta przy brzegach lekko dociskamy palcami. Na koniec zakładamy do środka formy zwisające płaty ciasta i lekko dociskamy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekamy 30 minut, następnie wierzch smarujemy żółtkiem rozkłóconym z mlekiem i posypujemy sezamem i dopiekamy około 15 minut (do zrumienienia).
 
SMACZNEGO!
 
 


5 komentarzy:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.