Strony

poniedziałek, 18 listopada 2013

Jabłka faszerowane kaszanką

Przepis podpatrzony w programie "Gotuj z Ewą". Niedawno zostałam obdarowana swojską kaszanką więc od razu postanowiłam przepis wypróbować. Świetne połączenie smaków, danie lekkie, ale i sycące. Doskonałe na kolację. Polecam!
 

 
 
Jabłka faszerowane kaszanką
 
 
Składniki na 4 porcje:
 
3 kawałki kaszanki
4 duże jabłka
1 mała cebula
przyprawy: sól, pieprz, majeranek
 
Wykonanie:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy kaszankę pozbawioną osłonki i smażymy kilka minut mieszając. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy z palnika.
Jabłka myjemy, ścinamy wierzchy (około 1cm), wydrążamy środki pozostawiając około 1cm ścianki. Jabłka napełniamy kaszanką, przykrywamy czapeczkami i układamy w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy odrobinę wody. Jabłka zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach.
 
SMACZNEGO!
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.