Strony

czwartek, 18 grudnia 2014

Schab w sosie morelowym

 Była już szynka w sosie z suszonych śliwek, a dzisiaj polecam schab w sosie z suszonych moreli. Sos słodki, u mnie doprawiony na ostro curry i kurkumą. Danie szybkie i proste, najlepiej skomponuje się z ryżem.  Zamiast schabu można użyć piersi z kurczaka lub indyka.
 
 
Schab w sosie morelowym
 
Składniki na 3 porcje:
 
6 plastrów schabu
pół szklanki suszonych moreli
łyżka miodu
łyżeczka musztardy
szklanka bulionu warzywnego
przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka majeranku, czosnek granulowany, kurkuma, curry
3 łyżki oliwy
2 łyżki mąki pszennej
 
Wykonanie:
Morele zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do namoczenia na pół godziny. Odsączamy i kroimy w paseczki. Plastry mięsa lekko rozbijamy. Oliwę mieszamy z majerankiem, pieprzem, i czosnkiem. Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Następnie mięso obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Wlewamy bulion, dodajemy morele i dusimy pod przykryciem do miękkości sprawdzając od czasu do czasu czy sos nie wyparował. Pod koniec doprawiamy miodem, musztardą i przyprawami. Gdy mięso jest miękkie można je wyjąć, a sos zmiksować.
 
SMACZNEGO!
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.