Strony

środa, 10 grudnia 2014

Pieczone pierogi z kruchego ciasta z grzybami

 Pierogi z przepisu Robert Makłowicza. W oryginalnym przepisie wykorzystano tylko i wyłącznie suszone grzyby, u mnie pieczarki z garstką grzybów suszonych i z dodatkiem natki pietruszki. Pierogi bardzo smaczne, u mnie z dużą ilością pieprzu, więc dość pikantne. Najlepiej smakują na ciepło z barszczykiem, ale można je również serwować na zimno. Można je przygotować wcześniej i zamrozić, a potem podgrzać w piekarniku. Polecam!
 

 


Pierogi z kruchego ciasta z grzybami
 
Składniki na około 20 sztuk:
 
Na kruche ciasto:
200g mąki
2  żółtka
120g masła w temperaturze pokojowej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
 
Na farsz:
300g pieczarek
garść suszonych grzybów
1 cebula
przyprawy: sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie)
 
Wykonanie:
 
Ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy w gładkie ciasto. Owijamy je folią i schładzamy godzinę w lodówce. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość 3mm i wycinamy kółka.
 
Farsz: suszone grzybki zalewamy pół szklanki wrzątku i odstawiamy na 30 minut do namoczenia, następnie gotujemy do miękkości. Wystudzone grzyby drobno siekamy.
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki drobno kroimy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy na łyżce masła, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem i dusimy, aż pieczarki zmiękną i woda odparuje. Pod koniec dodajemy suszone grzyby. Do farszu dodajemy posiekaną natkę i odstawiamy do przestudzenia. Jeśli farsz jest zbyt wilgotny, po wystudzeniu dodajemy do niego łyżkę bułki tartej.
 
Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy jak pierogi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi pieczemy około 25 minut w 180 stopniach (do zrumienienia). Podajemy z barszczykiem ciepłe lub zimne.
 
SMACZNEGO!
 

 
 
Akcja: "Pierogi na Wigilię"
 
 

6 komentarzy:

  1. Super! Aż mam ochotę zrobić na Święta!

    OdpowiedzUsuń
  2. witam! pięknei jakie apetyczne! robiłam ostatnio z przepisu innego i wszystkie paszteciki podczas pieczenia "otworzyły się", nie wiem czemu, może za duzo farszu wlożyłam?

    OdpowiedzUsuń
  3. Być może za dużo farszu lub był on wilgotny, pierogi trzeba mocno sklejać, ja po sklejeniu robiłam dodatkowo taką "falbankę" i myślę że dzięki temu się nie rozkleiły. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam dzisiaj wyszły przepyszne;]

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.