Strony

piątek, 16 stycznia 2015

Schab z bakaliami

 Pyszny, wilgotny i aromatyczny schab z bakaliami. Bakalie marynujemy w winie, dzięki temu są miękkie i dodają potrawie smaku. Mięso najlepiej smakuje na zimno, można je piec w rękawie do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczone dłużej w niższej temperaturze mięso nie wysusza się, jest kruche i wilgotne.
 

 
 
Schab z bakaliami
 
Składniki:
 
1,5 kg schabu
szklanka bakalii (migdałów, moreli suszonych, śliwek suszonych, rodzynek, żurawiny suszonej)
 
Na marynatę:
pół szklanki białego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, łyżka majeranku
 
Wykonanie:
Bakalie zalewamy winem, odstawiamy do namoczenia na godzinę.
Schab myjemy i osuszamy. Następnie przez środek schabu długim nożem robimy nacięcie na wylot. Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, również odstawiamy na godzinę.  Schab nadziewamy namoczonymi bakaliami (wino zachowujemy). Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego, wlewamy wino z marynowania bakalii i pieczemy około 90 minut. Mięso pieczone w naczyniu żaroodpornym co jakiś czasu podlewamy sosem z pieczenia.

SMACZNEGO!
 



3 komentarze:

  1. Wspaniały dodatek na przykład do chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. -a ile czasu ma się piec ? , bo właśnie takiego przepisu szukam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak podałam w przepisie 90 minut. Pozdrawiam

      Usuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.