Strony

piątek, 13 lutego 2015

Gniazdka z ciasta francuskiego z kurczakiem

 Ostatnie dni karnawału przed nami, dlatego dzisiaj polecam ekspresową przekąskę. Pyszne gniazdka z ciasta francuskiego napełnione ciekawym farszem. Kurczak smażony na boczku z pieczarkami z dodatkiem śmietany, która scala farsz. Taką przekąskę przygotujecie bardzo szybko, najlepsze będzie oczywiście domowe ciasto francuskie, które znacznie lepiej rozwarstwia się niż to ze sklepu. Przepis znalazłam na opakowaniu przecieru pomidorowego. Polecam!
 




 
Gniazdka z ciasta francuskiego z kurczakiem
 
Składniki na 8 gniazdek:
 
2 płaty ciasta francuskiego
1 pierś z kurczaka
10 pieczarek
50g boczku wędzonego
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki startego parmezanu
przyprawy: sól, pieprz
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 jajko do posmarowania gniazdek
 
Wykonanie:
 
Z ciasta francuskiego wycinamy okrągłą foremką koła o średnicy około 8-9cm. W połowie wyciętych kółek mniejszą foremką wycinamy pośrodku otwory. Pełne koła układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przykrywamy kołami z otworami, lekko dociskamy palcami, by dobrze się skleiły i wierzch ponownie smarujemy jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, gniazdka pieczemy około 15-20 minut, na złoty kolor.
 
 
 
 
Kurczaka, boczek i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Boczek podsmażamy na suchej patelni na złoty kolor (chyba że jest mało tłusty, wtedy podsmażamy na łyżce tłuszczu). Dodajemy kurczaka i smażymy kilka minut. Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy, aż woda z pieczarek odparuje. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu dodajemy śmietanę i szczypiorek, mieszamy. Farszem napełniamy gniazdka, posypujemy startym parmezanem, przed podaniem gniazdka można podgrzać w mikrofali lub piekarniku, choć na zimno również dobrze smakują.
 
SMACZNEGO!
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.