Strony

środa, 25 marca 2015

Babka serowa

 Przygotowania świąteczne rozpoczęte? U mnie wiosenno - świąteczne porządki zaliczone, trwa więc ustalanie świątecznego menu. Kilka pomysłów już jest jak na przykład dzisiejsza babka serowa. Wilgotna dzięki serkowi, pachnąca cytryną, długo zachowuje świeżość. A do tego jest naprawę szybka w przygotowaniu. Przepis znalazłam na stronie Domowe Wypieki, zmniejszyłam tylko ilość cukru i zwykły biały cukier zamieniłam na cukier brzozowy tzw. ksylitol (znacznie zdrowszy, warto poczytać). Polecam!


 
 
Babka serowa
 
Składniki:
 
200g mąki pszennej
125g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
100g cukru
100g kremowego serka twarogowego
3 jajka
skórka otarta z połowy cytryny
2 łyżki soku z cytryny
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
 
Dodatkowo:
lukier lub cukier puder do dekoracji
 
Wykonanie:
 Masło ucieramy z cukrem na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy ser i miksujemy do połączenia składników. Wbijamy po 1 jajku miksując po każdym dodaniu. Do masy dodajemy sok i skórkę z cytryny.
Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą, solą. Dodajemy do utartych składników i miksujemy tylko do połączenia. Masę przekładamy do formy, natłuszczonej i obsypanej mąką. Babkę pieczemy około 50-60 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Studzimy na kratce, po wystudzeniu dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem.
 
SMACZNEGO!
 

3 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.