Strony

sobota, 2 maja 2015

Lasagne z soczewicą

 Dzisiaj przepis na lasagne z soczewicą.  Soczewica zawiera dużo białka i może być alternatywą dla mięsa w diecie. Jest bogata w potas, kwas foliowy i wiele innych składników. Przepis podpatrzony w programie Ugotowani. Dla mięsożerców przepis można wzbogacić o boczek, na którym podsmażamy cebulę i pieczarki. Polecam!

 
 
Lasagne z soczewicą
 
Składniki:
 
250g makaronu lasagne
1 cebula
ząbek czosnku
200 g pieczarek
szklanka ugotowanej soczewicy
puszka krojonych pomidorów lub szklanka domowego przecieru pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, cukier, ostra papryka
świeża natka pietruszki i świeża bazylia, posiekane
1 mozzarella
 
Na sos beszamelowy: 
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
500-600ml mleka
przyprawy: sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
 
Wykonanie:
 
Sos beszamelowy: masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy podgrzewając rondelek na małym ogniu. Gdy mąka z masłem się połączy wlewamy mleko cały czas mieszając. Powinien powstać gładki sos. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy gałkę. Sos cały czas mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje.

Soczewicę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy, aż woda z pieczarek odparuje. Dodajemy soczewicę, pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ostrą papryką. Gotujemy około 10 minut. Pod koniec dodajemy świeżą bazylię i natkę pietruszki.

Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek beszamelu, układamy warstwę makaronu. Na makaron wykładamy trochę sosu pomidorowego, następnie beszamel. Ponownie układamy makaron i powtarzamy warstwy do wykończenia składników. Ostatnią warstwą powinien być makaron, który pokrywamy beszamelem i obsypujemy startą mozzarellą.

Lasagne zapiekamy w 170 stopniach około 40 minut.

SMACZNEGO!

 


1 komentarz:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.