Granola to mieszanina płatków zbożowych, orzechów, rodzynek lub suszonych owoców z cukrem lub miodem, pieczona do chrupkości. Oczywiście można ją wzbogacać innymi składnikami jak siemię lniane, słonecznik, sezam. Granola jest lekko słodka, chrupiąca, idealna na śniadanie z mlekiem lub jogurtem. U mnie również podjadamy ją bez dodatków, gdy nachodzi nas ochota na przekąskę. W sklepach znajdziemy duży wybór musli lub granoli, lecz zwykle w składzie znajdziemy cukier i niepotrzebne ulepszacze. Domowa jest o niebo smaczniejsza. Polecam!
Domowa granola z bakaliami
Składniki:
3 szklanki płatków owsianych, orkiszowych lub jęczmiennych (najlepiej po 1 szklance z każdego rodzaju)
pół szklanki siemienia lnianego
pół szklanki wiórków kokosowych
pół szklanki posiekanych orzechów laskowych (lub innych)
pół szklanki rodzynek
pół szklanki żurawiny suszonej
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
Płatki mieszamy z wiórkami kokosowymi i orzechami, dodajemy miód i olej, mieszamy. Wszystko wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia cienką warstwą. Całość zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach mieszając co kilka minut do zrumienienia. Po pieczeniu dodajemy siemię, rodzynki i żurawinę. Po wystudzeniu przechowujemy w szczelnym pojemniku.
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
taka domowa granola jest najlepsza!
OdpowiedzUsuńGranola to jest to. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Dzisiaj zrobiłem - proste i przepyszne!
OdpowiedzUsuń