Mocno czekoladowa tarta na kruchym spodzie, z lekkim kremem z bitej śmietany i z owocami. Zamiast truskawek można wykorzystać inne sezonowe owoce: maliny, porzeczki. Owoce można lekko posmarować tężejącą galaretką, nie będą wysychały. Polecam!
Tarta czekoladowa z truskawkami
Składniki na formę 26cm:
Na kruchy spód:
200g mąki
100g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki kakao
szczypta soli
Na krem czekoladowy:
250ml śmietanki kremówki 30%
100g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
200g truskawek
kilka łyżek tężejącej galaretki truskawkowej
Wykonanie:
Kruchy spód: mąkę przesiewamy z kakao i cukrem pudrem, dodajemy zimne mało i wodę i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy tak, by przykryło dno i boki formy, nakłuwamy widelcem i schładzamy 30 minut. Następnie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą, grochem lub kulkami ceramicznymi, pieczemy około 15 minut w 180 stopniach, zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze 15 minut. Ciasto odkładamy do wystudzenia.
Krem czekoladowy: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy lekko ciepłą czekoladę i miksujemy na jednolity krem.
Krem wykładamy na wystudzone kruche ciasto. Dekorujemy plasterkami truskawek. Truskawki smarujemy tężejącą galaretką i ciasto wstawiamy do stężenia do lodówki.
SMACZNEGO!
Obłęd!
OdpowiedzUsuńTruskawy i czekolada, to nie moze nie wyjsc! :) pozdrawiam i zapraszam ;)
OdpowiedzUsuńCudowna :)
OdpowiedzUsuń