Strony

sobota, 16 maja 2015

Tarta czekoladowa z truskawkami

 Mocno czekoladowa tarta na kruchym spodzie, z lekkim kremem z bitej śmietany i z owocami. Zamiast truskawek można wykorzystać inne sezonowe owoce: maliny, porzeczki. Owoce można lekko posmarować tężejącą galaretką, nie będą wysychały. Polecam!
 
 
 
Tarta czekoladowa z truskawkami
 
Składniki na formę 26cm:
 
Na kruchy spód:
200g mąki
100g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki kakao
szczypta soli
 
Na krem czekoladowy:
250ml śmietanki kremówki 30%
100g gorzkiej czekolady
 
Dodatkowo:
200g truskawek
kilka łyżek tężejącej galaretki truskawkowej
 
Wykonanie:
 
Kruchy spód: mąkę przesiewamy z kakao i cukrem pudrem, dodajemy zimne mało i wodę i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy tak, by przykryło dno i boki formy, nakłuwamy widelcem i schładzamy 30 minut. Następnie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą, grochem lub kulkami ceramicznymi, pieczemy około 15 minut w 180 stopniach, zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze 15 minut. Ciasto odkładamy do wystudzenia.
 
Krem czekoladowy: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy lekko ciepłą czekoladę i miksujemy na jednolity krem.
 
Krem wykładamy na wystudzone kruche ciasto. Dekorujemy plasterkami truskawek. Truskawki smarujemy tężejącą galaretką i ciasto wstawiamy do stężenia do lodówki.
 
SMACZNEGO!
 

 


3 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.