Strony

wtorek, 30 czerwca 2015

Bułki orkiszowe ze słonecznikiem

 Od jakiegoś czasu jestem wielką fanką mąki orkiszowej. Orkisz w ostatnim czasie wraca do łask, a był zbożem prawie już zapomnianym. Orkisz jest cennym źródłem wielu składników, zawiera więcej białka niż pszenica, ma więcej błonnika, zawiera zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe. W skład orkiszu wchodzą takie witaminy jak A, E, D oraz takie składniki mineralne jak cynk, miedź, selen, żelazo. W jego skład wchodzi także kwas linolenowy mający bardzo korzystne właściwości dla naszych organizmów. Spożywając produkty z orkiszem możemy poprawić pracę układu krążenia, pokarmowego, odpornościowego. Ja stosuję mąkę orkiszową nie tylko do przygotowania pieczywa ale także do ciast, naleśników czy ciasta pierogowego. Mąka orkiszowa nie należy do tanich, ale warto ją wprowadzić do swojej diety.

 U mnie dzisiaj bułki pszenno - orkiszowe. Użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej, dodałam jogurtu naturalnego, by bułki były bardziej wilgotne i dłużej zachowały świeżość. Dodałam również łyżeczkę przyprawy do chleba (do kupienia chyba już w każdym sklepie) by pieczywo było bardziej aromatyczne. Przepis ze strony Kuchenne Wspomnienia. Polecam!
 
 
 
Bułki orkiszowe ze słonecznikiem
 
Składniki na 8 bułek:
 
300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
200g mąki pszennej
12g suszonych drożdży
250ml letniej wody
2 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżka miodu
1 łyżeczka przyprawy do chleba (opcjonalnie)
 
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania bułek
ziarna słonecznika do posypania
 
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Obie mąki mieszamy, dodajemy sól, miód, masło, jogurt, przyprawę i mieszamy. Wlewamy wodę z drożdżami i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (około 1-1,5 godziny). Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części, formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami słonecznika. Pieczemy około 20- 25 minut, do zrumienienia. Studzimy na kratce.
 
SMACZNEGO!
 



2 komentarze:

  1. Wszystko, co zawiera slonecznik, moglabym jeśc kilogramami :)
    pozdrawiam, zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te bułeczki orkiszowe to istna pychotka. A w dodatku sam orkisz jest bardzo zdrowy. Nawet święta Hildegarda opracowała tzw. diete orkiszową, więcej o niej: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/dieta-swietej-hildegardy-co-warto-o-niej-wiedziec
    Bardzo zdrowa dieta, bo orkisz jest o niebo bardziej wartościowy od pszenicy, którą zazwyczaj ja-damy.

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.