Strony

poniedziałek, 22 czerwca 2015

Sernik na zimno z truskawkami

Pyszne połączenie sera z galaretką i owocami. Ciasto bez pieczenia, przekładane herbatnikami więc szybkie w wykonaniu. Do ciasta możemy wykorzystać inne owoce, na przykład brzoskwinie lub porzeczki. Przepis ze strony Moje Kuchenne Rewelacje z moimi zmianami. Polecam!
 
 
 




Sernik na zimno z truskawkami
 
Składniki na formę 24x24cm:
 
Na masę serową:
120 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z 1 laski wanilii
2 łyżki żelatyny
1kg twarogu, zmielonego dwukrotnie
 
Na wierzch:
2 galaretki truskawkowe
300 świeżych truskawek
 
Dodatkowo: duże opakowanie herbatników pełnoziarnistych
 
Wykonanie:
 
Galaretki rozpuszczamy w 800ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia, a następnie schładzamy w lodówce.
Umyte i odszypułkowane truskawki kroimy na połówki, ćwiartki lub plasterki.
 
Masa serowa: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy, aż się rozpuści (nie zagotowujemy!). Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Masło ucieramy krótko z cukrem, dodajemy ser, cukier z wanilią lub ziarenka wanilii. Miksujemy do połączenia. Wlewamy żelatynę i miksujemy, aż dobrze połączy się z masą.
Dno formy wykładamy herbatnikami, wlewamy masę serową, wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Formę wstawiamy do lodówki. Gdy masa lekko zastygnie na herbatnikach układamy truskawki, zalewamy tężejącą galaretką i ponownie schładzamy.
 
SMACZNEGO!
 
 


2 komentarze:

  1. Bardzo lubię sernik, bardzo lubię truskawki - wszystko pasuje ;) musi być pyszne, dzięki za pomysł :) pozdrawiam, zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.