Strony

czwartek, 9 lipca 2015

Likier kokosowy

 Dzisiaj propozycja lekkiego, kremowego i gęstego likieru kokosowego. Oprócz spożywania w czystej postaci można go wykorzystać do ciast, deserów lub drinków. Ja często dodaję  łyżeczkę likieru do popołudniowej kawy :) Najlepiej smakuje schłodzony. Przepis znaleziony tutaj. Polecam!

 
 
Likier kokosowy
 
Składniki:
 
500ml wódki
1/4 szklanki spirytusu lub białego rumu
200g wiórek kokosowych
400g mleka zagęszczonego niesłodzonego
300g mleka zagęszczonego słodzonego
 
Wykonanie:
 
Wiórki zalewamy alkoholem w dużym słoiku, szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 4 dni. Następnie alkohol przelewamy przez gazę, wiórki dokładnie odciskamy. Do alkoholu dodajemy oba rodzaje mleka, mieszamy. Likier wstawiamy na kilka dni do lodówki.
 
SMACZNEGO!

 


2 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.