Dzisiaj propozycja lekkiego, kremowego i gęstego likieru kokosowego. Oprócz spożywania w czystej postaci można go wykorzystać do ciast, deserów lub drinków. Ja często dodaję łyżeczkę likieru do popołudniowej kawy :) Najlepiej smakuje schłodzony. Przepis znaleziony tutaj. Polecam!
Likier kokosowy
Składniki:
500ml wódki
1/4 szklanki spirytusu lub białego rumu
200g wiórek kokosowych
400g mleka zagęszczonego niesłodzonego
300g mleka zagęszczonego słodzonego
Wykonanie:
Wiórki zalewamy alkoholem w dużym słoiku, szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 4 dni. Następnie alkohol przelewamy przez gazę, wiórki dokładnie odciskamy. Do alkoholu dodajemy oba rodzaje mleka, mieszamy. Likier wstawiamy na kilka dni do lodówki.
uwielbiam wszystko co kokosowe :)
OdpowiedzUsuńO, jak pysznie :) lubię takie likierki. Pozdrawiam ślicznie
OdpowiedzUsuń