Strony

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

 Upał, upał, upał. Przy takiej temperaturze nawet nie mamy ochoty na jedzenie lub wolimy coś lekkostrawnego. Dlatego u mnie dzisiaj przepis na lekkie, ale pożywne danie. Cukinie faszerowane kaszą jaglaną z kurczakiem i warzywami. Musimy niestety trochę czasu spędzić przy piekarniku, ale jeśli zrobimy od razu większą ilość to następnego dnia potrawę wystarczy tylko podgrzać. Zostałam ostatnio zasypana dobrodziejstwami z działki mojej Cioci dlatego w tym tygodniu będzie u nas duuużo warzyw :)
 
 
 
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną
 
Składniki na 4 porcje:
 
4 średnie cukinie
1 podwójna pierś z kurczaka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchew
3/4 szklanki kaszy jaglanej
kulka mozzarelli
2 łyżki świeżej natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, curry
 
Wykonanie:
 
Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy nasionka i je wyrzucamy, następnie wydrążamy miąższ tak, by zostały ścianki grubości około 0,3 - 0,5cm. Miąższ zachowujemy.
Kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą i pieprzem.
Cebulę i czosnek drobno siekamy, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mozzarellę również ścieramy na grubych oczkach.
Kaszę jaglaną prażymy około 2-3 minut na suchej patelni. Następnie przekładamy ją do rondelka, wlewamy 1,5 szklanki wrzątku, dodajemy 1/4 łyżeczki soli i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Wyłączamy palnik i zastawiamy kaszę na kilka minut pod przykryciem.
Cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce tłuszczu, następnie dodajemy marchew i smażymy kilka minut. Dodajemy kurczaka i smażymy, aż się zetnie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry. Na koniec dodajemy kaszę oraz natkę pietruszki i podgrzewamy całość kilka minut. Farsz odstawiamy z palnika, gdy trochę przestygnie dodajemy do niego połowę mozzarelli. Mieszamy.
Wydrążone cukinie oprószamy solą, napełniamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy odrobinę wody i zapiekamy około 45 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia cukinie posypujemy pozostałą mozzarellą.
 
SMACZNEGO!
 
 
 
Z pozdrowieniami dla Rodzinki z Gorzowa!

2 komentarze:

  1. Cukinia jest jednym z warzyw, ktore jem latem najczesciej :) pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne :) , uwielbiamy cukinię w każdej postaci

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.