W dzieciństwie zawsze latem robiliśmy wyprawy na jeżyny. Zawsze wracałam podrapana, ale z pełnym wiaderkiem. Mama przygotowywała sok jeżynowy, który uwielbiam do dzisiaj. Obecnie jeżyny najczęściej wykorzystuję do koktajli lub konsumuję bezpośrednio i zawsze wtedy wspominam te nasze letnie zbiory. Dzisiejszy koktajl ma przepiękny kolor, wzbogacony jest cynamonem, a schłodzony wspaniale syci i orzeźwia. Można go osłodzić jeśli wolicie słodkie koktajle. Polecam!
Koktajl jeżynowo - cynamonowy
Składniki na 2 duże szklanki:
2 szklanki jeżyn
1 banan
szklanka maślanki
szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cynamonu
cukier, miód lub ksylitol do posłodzenia (opcjonalnie)
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do uzyskania gładkiego koktajlu. Jeśli nie odpowiada Wam obecność pestek z jeżyn wtedy koktajl można przetrzeć przez sitko.
SMACZNEGO!
Uwielbiam jeżyny, taki koktajl w polaczeniu z cynamonem jest mega smakowity ;) pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuń