Znudziły Wam się klasyczne filety w panierce z bułki tartej? To dzisiaj proponuję coś innego, coś zdrowego i apetycznego. Filety drobiowe w ziarnach lnu, sezamu, czarnuszki i nasionkach chia. Jeśli macie tylko siemię i sezam to również wystarczy. Użyłam filetów z kurczaka i indyka, aby nie były suche po usmażeniu (smażyłam bez tłuszczu) marynowałam je wcześniej w maślance. Kawałki mięsa pięknie prezentują się w otoczce z ziaren, po usmażeniu panierka jest bardzo chrupiąca. Mięso podajemy z surówką z ulubionych warzyw. Przepis ze strony Magia w Kuchni z moimi zmianami. Polecam!
Filety drobiowe w ziarnach
Składniki na 4 sztuki:
4 sznycle z indyka lub filety z kurczaka
szklanka maślanki
pół szklanki siemienia lnianego
pół szklanki sezamu
łyżka cząbru
łyżka nasion chia
1 jajko
1 jajko
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wykonanie:
Filety rozbijamy lekko, oprószamy solą, pieprzem i ziołami. Mięso zalewamy maślanką, mieszamy i umieszczamy w zamykanym pojemniku. Marynujemy minimum godzinę, najlepiej całą noc. Mięso odsączamy na sicie. Jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu. Ziarna mieszamy razem na drugim talerzu. Mięso panierujemy w jajku i ziarnach i smażymy na rozgrzanej, suchej patelni kilka minut.
SMACZNEGO!
Filety rozbijamy lekko, oprószamy solą, pieprzem i ziołami. Mięso zalewamy maślanką, mieszamy i umieszczamy w zamykanym pojemniku. Marynujemy minimum godzinę, najlepiej całą noc. Mięso odsączamy na sicie. Jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu. Ziarna mieszamy razem na drugim talerzu. Mięso panierujemy w jajku i ziarnach i smażymy na rozgrzanej, suchej patelni kilka minut.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.