Strony

czwartek, 27 sierpnia 2015

Zupa gulaszowa

Gulasz to bardzo proste i sycące danie. Bardzo często przygotowuję gulasze. Można je podawać z gotowanymi ziemniakami, ryżem, kaszą lub świeżym pieczywem. A do gulaszu można dodać to, co akurat mamy w lodówce. Ja miałam patisona i pomidory z ogródka mojej Cioci oraz czerwoną paprykę. W zamrażalniku było też mięso gulaszowe i stąd dzisiejsze danie. Patisona można zamienić na cukinię, dynia również idealnie się sprawdzi. Do zupy można dodać ulubione zioła, u mnie była to natka pietruszki, którą uwielbiam. Przepis ze strony Psoty Psotki. Polecam!
 



Zupa gulaszowa

Składniki na 4 porcje:

500g mięsa gulaszowego (wołowego lub wieprzowego)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
2 duże pomidory
1 patison
sok z jednej pomarańczy
przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka
łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:
Mięso pokrojone w niedużą kostkę oprószamy pieprzem i słodką papryką, odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Cebulę i czosnek drobno kroimy, umytą i oczyszczoną z nasion paprykę kroimy w paseczki, patisona obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. 
Na mocno rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso, przekładamy do większego garnka. Wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy pomidory i podlewamy pół szklaki wody i dusimy, aż mięso będzie prawie miękkie. 
Na patelni po smażeniu mięsa podsmażamy cebulę z czosnkiem, po chwili dodajemy paprykę i dusimy chwilę. Warzywa dodajemy garnka z mięsem, gdy jest ono już prawie miękkie. Dodajemy również patisona, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i gotujemy do miękkości. Na końcu dodajemy natkę pietruszki. 

SMACZNEGO!



1 komentarz:

  1. Jakoś nie przepadam za gulaszową, zmodyfikowałabym ją np. mięsem z indyka lub kurczaka :D pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.