Strony

poniedziałek, 2 listopada 2015

Schab pod pierzynką

Dzisiaj polecam przepis na soczyste mięso pod warzywno - serową pierzynką. Zamiast schabu można użyć filetów z kurczaka, indyka lub szynki wieprzowej. Mięso warto wcześniej natrzeć przyprawami i oliwą i marynować co najmniej godzinę (a najlepiej całą noc przed przygotowaniem). Majonez połączony ze startym serem tworzą na potrawie białą "pierzynkę". Danie można podać z ziemniaczkami gotowanymi lub pieczonymi. Polecam!





Schab pod pierzynką

Składniki na 8 sztuk:

8 plastrów mięsa (schabu, szynki wieprzowej, filetów z kurczaka lub indyka), lekko rozbitych
1 cebula
ząbek czosnku
1 duża marchew
1 por
6 pieczarek
5 łyżek majonezu
100g startego na drobnych oczkach żółtego sera
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
świeżo posiekana natka pietruszki

Wykonanie:

Schab oprószamy solą, pieprzem i ostrą papryką, nacieramy oliwą. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. 
Cebulę i czosnek drobno kroimy, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, por kroimy w półtalarki, pieczarki kroimy w plasterki.
Na łyżce masła podsmażamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy marchew i chwilę razem dusimy. Następnie dorzucamy pieczarki i smażymy, aż warzywa zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy pora i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.
Majonez mieszamy z serem.
Mięso układamy na blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Na każdym kawałku mięsa układamy łyżkę warzyw. Na warzywach rozsmarowujemy majonez z serem. Mięso pieczemy około 40 minut w 180 stopniach, wierzchnia warstwa powinna się ładnie zrumienić.  

SMACZNEGO!


4 komentarze:

  1. wygląda przepysznie! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Absolutnie fantastycznie wyglada... i pewnie smakuje tez! pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam dzisiaj na obiad i wyszło wyśmienicie, świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.