Dzisiaj polecam przepis na soczyste mięso pod warzywno - serową pierzynką. Zamiast schabu można użyć filetów z kurczaka, indyka lub szynki wieprzowej. Mięso warto wcześniej natrzeć przyprawami i oliwą i marynować co najmniej godzinę (a najlepiej całą noc przed przygotowaniem). Majonez połączony ze startym serem tworzą na potrawie białą "pierzynkę". Danie można podać z ziemniaczkami gotowanymi lub pieczonymi. Polecam!
Schab pod pierzynką
Składniki na 8 sztuk:
8 plastrów mięsa (schabu, szynki wieprzowej, filetów z kurczaka lub indyka), lekko rozbitych
1 cebula
ząbek czosnku
1 duża marchew
1 por
6 pieczarek
5 łyżek majonezu
100g startego na drobnych oczkach żółtego sera
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
świeżo posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
Schab oprószamy solą, pieprzem i ostrą papryką, nacieramy oliwą. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Cebulę i czosnek drobno kroimy, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, por kroimy w półtalarki, pieczarki kroimy w plasterki.
Na łyżce masła podsmażamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy marchew i chwilę razem dusimy. Następnie dorzucamy pieczarki i smażymy, aż warzywa zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy pora i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.
Majonez mieszamy z serem.
Mięso układamy na blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Na każdym kawałku mięsa układamy łyżkę warzyw. Na warzywach rozsmarowujemy majonez z serem. Mięso pieczemy około 40 minut w 180 stopniach, wierzchnia warstwa powinna się ładnie zrumienić.
SMACZNEGO!
wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Absolutnie fantastycznie wyglada... i pewnie smakuje tez! pozdrawiam i zapraszam ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj na obiad i wyszło wyśmienicie, świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre danie :)
OdpowiedzUsuń