Ekspresowa słodko - kwaśna sałatka śledziowa. Filety śledziowe najlepiej namoczyć w zimnej wodzie lub mleku przez kilka godzin, wymieniając w tym czasie wodę przynajmniej dwukrotnie, aby nie były za słone. Smak dopełnia świeży koperek, idealna sałatka na świąteczny stół. Polecam!
Sałatka śledziowa
Składniki:
4 płaty śledzia a la matias
2 ogórki kiszone
2 jabłka
1 mała cebula
1 mała cebula
Na sos:
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka soku z cytryny
łyżeczka musztardy
biały pieprz
łyżka posiekanego koperku
Wykonanie:
Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą.
Śledzie moczymy minimum 60 minut w zimnej wodzie, odsączamy, osuszamy i kroimy w paski. Ogórki kiszone, jabłka i cebulę kroimy w kostkę. Składniki łączymy ze sobą w misce, dodajemy sos i koperek i mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki do przegryzienia na minimum godzinę.
SMACZNEGO!
Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą.
Śledzie moczymy minimum 60 minut w zimnej wodzie, odsączamy, osuszamy i kroimy w paski. Ogórki kiszone, jabłka i cebulę kroimy w kostkę. Składniki łączymy ze sobą w misce, dodajemy sos i koperek i mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki do przegryzienia na minimum godzinę.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.