Strony

piątek, 18 grudnia 2015

Tartaletki z pieczarkami

W dalszym ciągu świąteczne klimaty. Dzisiaj pyszne, wytrawne tartaletki z pieczarkami. Farsz można wzbogacić gotowanym kurczakiem. Całość udekorowana gwiazdkami z kruchego ciasta, dekorację można pominąć jeśli tartaletki chcemy serwować na inną okazję. Tartaletki można podawać na zimno i ciepło, u nas podane na zimno z rozgrzewającym czerwonym barszczem. Polecam!




Tartaletki z pieczarkami

Składniki na 10 sztuk:

Na kruche ciasto:
200g mąki pszennej
100g masła
1 jajko
1 łyżka śmietany
1/4 łyżeczki soli

Na farsz:
1 cebula
300g pieczarek
100g gotowanego lub grillowanego kurczaka (opcjonalnie)
2 łyżki mascarpone
1 łyżka śmietany
przyprawy: sól, pieprz ziołowy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:
Kruche ciasto: wszystkie składniki zagniatamy krótko, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i schładzamy minimum 60 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3mm, ciastem wykładamy foremki (dno i boki), foremki wstawiamy do lodówki. Jeśli zostało nam jakieś caisto, owijamy je folią i również wkładamy do lodówki.

Farsz: cebulę i poeczarki drobno kroimy, cebulę podsmażamy na łyżce tłuszczu, dodajemy pieczarki i dusimy, aż woda z warzyw odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym, pod koniec dodajemy pokrojonego drobno kurczaka, mascarpone i śmietanę, podgrzewamy do momentu, aż składniki się połączą, farsz zdejmujemy z palnika, dodajemy natkę, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.

Piekranik nagrzewamy do 190 stopni, ciasto w foremkach nakłuwamy widelcem, obciązamy fasolą, grochem lub specjalnymi kulkami, podpiekamy 10 minut, zdejmujemy obciążanie i pieczemy jeszcze 10 minut. Do podpieczonych spodów nakładamy farsz, z pozostałęgo ciasta możemy wykroić dowolne kształty i ułożyć na farszu. Tartaletki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

SMACZNEGO!



1 komentarz:

  1. PRzesmacznie wyglądają ;) pieczarki na pewno swietnie smakuja w takim wydaniu :) pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.