Strony

środa, 11 maja 2016

Babeczki kakaowe z jabłkami

Dzisiaj polecam babeczki kakaowe z jabłkami i cynamonem. Do ich przygotowania wykorzystałam mąkę orkiszową pełnoziarnistą, można użyć pszennej pełnoziarnistej lub w całości jasnej. Zamiast cukru użyłam zdrowszego ksylitolu, dzięki temu babeczki zostały "odchudzone" jeśli chodzi o kalorie. Babeczki można przygotować bez jabłek, np. z rodzynkami lub suszoną żurawiną. Po prostu pycha! Polecam :)




Babeczki kakaowe z jabłkami

Składniki na 12 sztuk:

szklanka mąki pszennej
szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
pół szklanki cukru (użyłam ksylitolu)
3 jajka
pół szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżka kakao
3 nieduże jabłka

Wykonanie:
Formę do pieczenia muffin wykładamy papilotkami.
Mąki mieszamy z sodą, proszkiem, cynamonem i kakao. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy olej, śmietanę i krótko miksujemy. Suche składniki łączymy z ubitą masą, mieszamy do połączenia składników.
Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy na końcu do ciasta i mieszamy łyżką. Ciastem napełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu dekorujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!


4 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.