Ekspresowe bułeczki w modnym ostatnio kształcie kokardek. Do tego zdrowe, bo w połowie pieczone na mące orkiszowej pełnoziarnistej. Można tutaj wykorzystać mąkę pszenną pełnoziarnistą. Bułeczki są bardzo miękkie i puszyste. Przepis ze strony Moje Wypieki. Polecam!
Bułki kokardki orkiszowo - pszenne
Składniki na 10 sztuk:
250g mąki pszennej chlebowej
250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300ml wody
10g drożdży suszonych
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
1 łyżka roztopionego masła
Dodatkowo:
1 jajko + 1 łyżka mleka
ziarna do posypania bułek
Wykonanie:
Mąkę pszenną łączymy z mąką orkiszową. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, wlewamy do mąki, dodajemy sól, miód i mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (1-1,5 godziny). Następnie ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości około 15 cm i grubości 1cm. Ciasto kroimy na paski o szerokości 4-5 cm. Każdy kawałek ciasta skręcamy w połowie tak , by powstała kokardka. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy ziarnami. Kokardki pieczemy w 200 stopniach około 15 minut.
SMACZNEGO!
Aaaa jakie przesmaczne muszą byc <3
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuń