Kurczak w aromatycznym sosie z ziołami to szybkie i lekkie danie dla każdego. Danie można podawać z ryżem, kaszą, młodymi ziemniaczkami lub świeżym pieczywem. Polecam!
Kurczak w kremowym sosie ziołowym
Składniki na 4 porcje:
2 piersi z kurczaka
1,5 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
2 łyżeczki mąki pszennej
2 łyżeczki masła
przyprawy: sól, pieprz
po łyżce posiekanej świeżej szałwii, natki pietruszki i oregano
Wykonanie:
Mięso kroimy na cieńsze plastry, oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy na talerz. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Do zasmażki wlewamy gorący bulion o mieszamy, aż powstanie gładki sos. Do sosu dodajemy posiekane zioła i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż sos się zagotuje. Wkładamy mięso, dodajemy śmietanę lub jogurt wcześniej zahartowany kilkoma łyżkami gorącej wody. Mieszamy i chwilę całość podgrzewamy nie dopuszczając do zagotowania.
SMACZNEGO!
Mięso kroimy na cieńsze plastry, oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy na talerz. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Do zasmażki wlewamy gorący bulion o mieszamy, aż powstanie gładki sos. Do sosu dodajemy posiekane zioła i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż sos się zagotuje. Wkładamy mięso, dodajemy śmietanę lub jogurt wcześniej zahartowany kilkoma łyżkami gorącej wody. Mieszamy i chwilę całość podgrzewamy nie dopuszczając do zagotowania.
SMACZNEGO!
Oj przesmacznie wyglada :) jadłabym zdecydowaaanie ;)
OdpowiedzUsuń