Kategoria: danie ekspresowe. W szafce zalegał mi czarny makaron przywieziony w zeszłym roku z wakacji we Włoszech. W zakamarkach spiżarki znalazłam kilka puszek mleczka kokosowego, a w zamrażalniku papryczki chili z ubiegłorocznej balkonowej uprawy. Do tego kilka dodatków i pyszne danie gotowe! Polecam :)
Makaron w sosie kokosowym z kurczakiem
Składniki na 4 porcje:
puszka mleka kokosowego
2 piersi z kurczaka
1 papryczka chili
mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
przyprawy: sól, pieprz
250g czarnego makaronu
50g startego parmezanu
prażone pestki dyni do dekoracji
prażone pestki dyni do dekoracji
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Podsmażamy na łyżce tłuszczu i przekładamy na talerz. Na tej samej patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, wlewamy mleko kokosowe, dodajemy papryczkę chili i podgrzewamy na wolnym ogniu. Po kilku minutach dodajemy pastę curry, doprawiamy do smaku i dodajemy kurczaka. Całość podgrzewamy razem kilka minut.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu odsączamy i przelewamy zimną wodą. Makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem, posypujemy parmezanem i pestkami dyni.
SMACZNEGO!
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu odsączamy i przelewamy zimną wodą. Makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem, posypujemy parmezanem i pestkami dyni.
SMACZNEGO!
Przepysznie!!! :)
OdpowiedzUsuńZawsze mam tak, że jak czytam takie egzotyczne przepisy, to czuję do nich dystans. Zmuszam się do przetestowania i często się w nich zakochuję. Dodany na listę oczekujących! ;)
OdpowiedzUsuń