Strony

piątek, 7 października 2016

Tort czekoladowo - wiśniowy

Torcik z wykorzystaniem wiśni z nalewki. Wiśni mam spory zapas więc jeszcze na kilka tortów wystarczy. Biszkopty kakaowo - czekoladowe świetnie komponują się z masą czekoladową i owocami. Tort udekorowałam polewą i wiśniami kandyzowanymi. Tort jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam!




Tort czekoladowo - wiśniowy

Składniki na tortownicę 20cm:

Na biszkopty:
5 jaj
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
50g startej czekolady

Na masę czekoladową:
400ml śmietanki kremówki
200g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub pół na pół)


Do nasączenia:
pół szklanki herbaty z cukrem

Na polewę:
3 łyżki gorącej wody
3 łyżki cukru pudru
100g masła lub margaryny
3 łyżki kakao

Dodatkowo: 
wiśnie z nalewki, pół szklanki
wiśnie kandyzowane do dekoracji

Wykonanie: 
Biszkopty: mąkę przesiewamy z kakao. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Do ubitej masy dodajemy mąkę z kakao oraz startą czekoladę, delikatnie mieszamy do połączenia składników. 3 okrągłe tortownice lub foremki aluminiowe wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Masę dzielimy równo na 3 części, przekładamy do foremek, wyrównujemy. Pieczemy około 15-17 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy zupełnie wystygną boki biszkoptów oddzielamy nożykiem i blaty przekładamy na deseczkę.

Krem: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewamy jeszcze lekko ciepłą czekoladę miksując cały czas. Masę dzielimy na równe 3 części.

Na podkładce do tortów układamy pierwszy blat, nasączmy go lekko posłodzoną, wystudzoną herbatą. Wykładamy 1/3 kremu czekoladowego, rozprowadzamy równomiernie. Na masie układamy wiśnie, lekko dociskamy. Układamy kolejny blat, ponownie nasączamy, rozsmarowujemy  krem i układamy wiśnie. Kończymy trzecim blatem, który również nasączamy. Wierzch i boki smarujemy pozostałą częścią kremu. Tort wstawiamy do lodówki do stężenia.

Polewa: wodę umieszczamy w rondelku i wstawiamy na palnik o średniej mocy, dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Rondelek zdejmujemy z palnika, dodajemy kakao i mieszamy energicznie, aż powstanie gładka, gęsta polewa. Gdy polewa lekko przestygnie oblewamy tort i dekorujemy kremem i wiśniami kandyzowanymi. Ponownie schładzamy.

SMACZNEGO!



5 komentarzy:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.