Strony

niedziela, 18 grudnia 2016

Piernik z czekoladą w białej polewie

Pieczenie pierników i pierniczków czas zacząć. Mój dzisiejszy piernik jest mocno czekoladowy, do masy dodajemy tabliczkę gorzkiej czekolady. Piernik przypomina ciasto brownie i jest bardzo smaczny. Wierzch dodatkowo oblewamy polewą czekoladową, zamiast białej czekolady możemy użyć mlecznej lub deserowej. Przepis ze strony Lidla. Polecam!




Piernik z czekoladą w białej polewie

Składniki na keksówkę o wymiarach dna 8 x 23cm:

125g mąki pszennej
20g mąki ziemniaczanej
150g masła
100g gorzkiej czekolady
4 jajka
100g miodu
opakowanie przyprawy do piernika
50g cukru trzcinowego
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki powideł śliwkowych

Na białą polewę:
100g białej czekolady
100g śmietanki kremówki 
1 łyżka masła

Dodatkowo:
posiekane orzechy do dekoracji

Wykonanie:
W rondelku umieszczamy masło, czekoladę, miód i przyprawę do piernika. Całość podgrzewamy dość mocno, ale nie zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia.
Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem z wanilią na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej wlewamy przestudzoną masę czekoladową, mieszamy. Do powstałej masy przesiewamy obie mąki połączone z proszkiem i sodą. Mieszamy. Na końcu dodajemy powidła i mieszamy całość do połączenia składników. Ciasto przelewamy do nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach (lub w 160 z termoobiegiem). Przed wyjęciem  z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Piernik odstawiamy do wystudzenia.

Biała polewa: w rondelku zagotowujemy kremówkę. Zdejmujemy z palnika. Do gorącej śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę,  mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Polewą oblewamy wystudzony piernik. Wierzch posypujemy siekanymi orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki, by polewa stężała.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.