Strony

sobota, 17 grudnia 2016

Tarta z łososiem i szpinakiem

Święta tuż tuż. Dla spodziewanych gości polecam dzisiaj pyszną tartę z łosiem i szpinakiem lub tartaletki. Farsz szpinakowy można przygotować dzień wcześniej, podobnie jak kruche ciasto. Tartaletki będą świetną zimną przekąską, tartę możemy podać na ciepło. 





Tarta z łososiem i szpinakiem

Składniki na formę 26cm:

Na kruchy spód:
200g mąki pszennej
100g zimnego masła
1 żółtko
pół łyżeczki soli
3-4 łyżki zimnej wody

Na nadzienie:
200g wędzonego łososia
400g szpinaku świeżego
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Na masę śmietanowo - serowa:
3 jajka
szklanka kwaśnej śmietany 18%
przyprawy: sól, pieprz
100g startego żółtego sera
1 cebula dymka ze szczypiorem

Wykonanie:

Kruchy spód: wszystkie składniki zagniatamy szybko w gładkie ciasto, ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5cm do rozmiaru formy, wykładamy dno i boki formy, dociskamy i nakłuwamy widelcem. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasto  nakrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi (u mnie do obciążenia posłużyła mała tortownica). Ciasto podpiekamy 10 minut, następnie zdejmujemy obciążniki i dopiekamy kolejnych 10 minut. Po upieczeniu odstawiamy.

Nadzienie: szpinak myjemy, osuszamy, odrywamy łodyżki i siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła przesmażamy szpinak do momentu aż nadmiar wody odparuje. Dodajemy posiekany czosnek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Odstawiamy do wystudzenia.

Masa śmietanowo - serowa: cebulę dymkę kroimy w kostkę, szczypiorem siekamy. Cebulę przesmażamy na tłuszczu, odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę mieszamy z jajkami, dodajemy wystudzoną cebulę, posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty ser i mieszamy.

Na kruchym spodzie układamy szpinak (najlepiej po małej łyżeczce w różnych miejscach). Pomiędzy szpinakiem układamy wędzonego łososia. Całość zalewamy masą śmietanową. Tartę pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut, aż cała powierzchnia się zetnie. Po upieczeniu odstawiamy na kilkanaście minut do przestudzenia. Można serwować na ciepło i na zimno.

SMACZNEGO!



4 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie się zapowiada Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szpinak z łososiem to coś dla mnie :) Przeapetyczna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale bym to teraz zjadła!! :) <3 pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.