Strony

poniedziałek, 20 lutego 2017

Churros

Churro to tradycyjny tłusty wypiek hiszpański z ciasta parzonego. Churro w postaci długich paluszków o przekroju w kształcie gwiazdki smażymy na głębokim oleju, dzięki temu są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Najczęściej oprószone są cukrem pudrem, często również podawane są z filiżanką czekolady, w której można je umoczyć. U mnie dzisiaj obie wersje z tym, że czekolada była z orzechami. Churros to moja propozycja na tłusty czwartek, który już w tym tygodniu (przyznam, że zaspałam w tym roku i dopiero wczoraj zorientowałam się, że to JUŻ w ten czwartek). Może zamiast tradycyjnego chrustu i pączków skusicie się w tym roku na taką odmianę na tłusty czwartek. Polecam!




Churros

Składniki na 2 duże talerze:

250ml wody
50g masła
190g mąki pszennej
4 jajka
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki cukru (najlepiej brązowego, ale może być również biały)
łyżeczka ekstraktu z wanilii

Do dekoracji:
cukier puder, czekolada z orzechami

Wykonanie:

Wodę, cukier, sól, ekstrakt z wanilii oraz masło umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Do wrzącego płynu wsypujemy mąkę, mieszamy energicznie rózgą, aż powstałe ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondelka. Masę ostawiamy do wystudzenia.
Do wystudzonej masy wbijamy kolejno po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. 
W szerokim garnku rozgrzewamy olej do temperatury 175 stopni. Na gorący olej wyciskamy paski ciasta o długości kilkunastu centymetrów. Smażymy z obu stron na brązowo-złoty kolor. Churros odsączamy na ręczniku papierowym. Po odsączeniu oprószamy cukrem pudrem lub podajemy z czekoladą z orzechami.

SMACZNEGO!





2 komentarze:

  1. O Boże, chcę to zjesc :D ! pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam je zajadać! Złaszcza podczas pobytu w Hiszpanii. Ale robić własnoręcznie jeszcze ich nie próbowałam - w końcu muszę się skusić ;)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.