Strony

poniedziałek, 13 lutego 2017

Babeczki tiramisu

Z serii na ostatnią chwilę: szybkie babeczki tiramisu na jutrzejszy dzień św. Walentego. Babeczki udekorowane stosownie do dnia, u mnie udekorowane cukrowymi serduszkami, zamiast posypki możemy po prostu oprószyć je kakao. Babeczki ucierane, a więc puszyste i mięciutkie. Przepis z Moich Wypieków. Polecam.

 A Wy jakie macie pomysły kulinarne z okazji Walentynek?




Babeczki tiramisu

Składniki na 10 sztuk:

110 g miękkiego masła
110g brązowego cukru
110g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżka kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka gorącej wody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka likieru Amaretto

Na dekorację:
200ml śmietanki kremówki 3) lub 36%
2 łyżki cukru pudru
kolorowa posypka lub kakao 

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem i sodą. Kawę rozpuszczamy z łyżce gorącej wody. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Następnie wbijamy po 1 jajku, miksując po każdym dodaniu. Dodajemy przestudzoną, rozpuszczoną kawę oraz likier i miksujemy. Na końcu wsypujemy suche składniki i miksujemy do połączenia. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, masę rozdzielamy równo pomiędzy foremki (do  3/4 wysokości). Babeczki pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia na kratce.

Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Wierzch obsypujemy posypką lub oprószamy kakao. Babeczki przechowujemy w lodówce.

SMACZNEGO!



1 komentarz:

  1. SMakowite i idealne na Walentynki ;) pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.