Jabłecznik lub inaczej szarlotka to francuski wyrób cukierniczy, jednak w Polsce jest jednym z najpopularniejszych ciast. Podobnie u mnie w domu uwielbiamy szarlotki w każdym wydaniu. Dzisiaj wersja z chrupiącą, cytrynową bezą. Ilość cukru w kruchym cieście można zwiększyć do 100g, jednak ze względu na słodką bezę lepiej zastosować mniejszą ilość (u mnie 2 łyżki). Podobnie w masie jabłkowej cukier stosujemy wg uznania lub w zależności od rodzaju jabłek. Polecam, szczególnie na świąteczny stół :)
Jabłecznik z chrupiącą bezą
Składniki na formę 21 x 25cm lub na formę do tarty 26cm:
Na kruche ciasto:
300g mąki pszennej
150g zimnego masła
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
łyżka zimnej wody
Na masę jabłkową:
1 kg jabłek
2-4 łyżki cukru (do smaku)
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka cynamonu
Na bezę:
2 białka
100g drobnego cukru do wypieków
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka otartej skórki z cytryny
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Kruche ciasto: wszystkie składniki zagniatamy w gładkie ciasto, owijamy folią i schładzamy godzinę w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5mm. Ciastem wykładamy dno i boki formy i podpiekamy do zrumieniania (około 15-20 minut w 200 stopniach).
Masa jabłkowa: obrane u umyte jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy cukier i sok z cytryny i prażymy, aż nadmiar soku odparuje. Pod koniec dodajemy cynamonom. Masę odkładamy do lekkiego przestudzenia.
Beza: białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do momentu, aż cały cukier się rozpuści. Na końcu dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową, wyrównujemy. Na jabłka wykładamy bezę. Ciasto pieczemy około 35-40 minut w 160 stopniach (aż beza będzie zrumieniona i chrupiąca). Przed podaniem ciasto posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi.
SMACZNEGO!
O MAMO! Cos wspanialego, jadlabym <3 pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuń