Strony

niedziela, 2 kwietnia 2017

Kolorowa babka

Babka, której już dawno chciałam spróbować. Dopiero w tym roku się udało. Piękna, kolorowa, wiosenna i przepyszna! Na pewno zaskoczy gości wyglądem i smakiem.
Ciasto ucierane jest puszyste i delikatne. U mnie pieczona w dużej formie do pieczenia wieńców, jednak pomimo, iż była duża szybko zniknęła :) Ciasto można upiec w zwykłej keksówce. Przepis z Moich Wypieków. Polecam! 





Kolorowa babka

Składniki na formę z kominem o średnicy 26cm:

250g masła lub margaryny
6 jajek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki tortowej orkiszowej (lub zwykłej pszennej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju roślinnego 

Dodatkowo: 
1 kisiel cytrynowy
1 kisiel wiśniowy
pół szklanki maku
1,5 łyżki kakao
cukier puder do oprószenia

Wykonanie:
Białka oddzielany od żółtek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasny, puszysty krem. Dodajemy po jednym żółtku ucierając po każdym dodaniu. Następnie wlewamy olej i miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy, aż składniki się połączą.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy. Do drugiej dodajemy kisiel cytrynowy i mieszamy. Do trzeciej dodajemy suchy mak, mieszamy. Do czwartej dodajemy kisiel wiśniowy i mieszamy. Masy kolejno wykładamy do formy nasmarowanej masłem i oprószonej mąką (kolejność warstw dowolna lub tak jak u mnie biała, kakaowa, różowa i makowa). Ciasto pieczemy około 50-60 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Po lekkim przestudzeniu ciasto wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.

SMACZNEGO!



1 komentarz:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.