Strony

sobota, 29 kwietnia 2017

Sernik czekoladowy

Nie ma nic lepszego na poprawę nastroju niż czekolada. Stąd dzisiejsze ciasto, potrójnie czekoladowe! Kakaowy spód, mocno czekoladowa masa serowa i polewa. Jeśli lubicie smak gorzkiej czekolady polecam użyć tylko takiej do masy. Sernik jest wilgotny i zwarty - taki jak lubię :) Ciasto piekłam w tortownicy 26cm i wyszło bardzo wysokie, przez co musiałam wydłużyć czas pieczenia o 15 minut. Możemy je upiec w kwadratowej formie o wymiarach 26x26. Polecam na długi majówkowy weekend! Inspiracja ze strony Kwestia Smaku.




Sernik czekoladowy:

Składniki na tortownicę 26cm:

Na spód herbatnikowy:
150g kakaowych herbatników
40g masła, stopionego
łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

Na masę serową:
1200g sera, najlepiej z wiaderka, ale dobrej jakości
200g cukru (dałam 150g)
4 jajka
opakowanie budyniu waniliowego
250g czekolady (u mnie pół na pół mleczna i deserowa, można użyć tylko deserowej)
200g śmietanki kremówki 30 lub 36%
2 łyżki gorzkiego kakao

Na polewę:
3 łyżki gorącej wody
3 łyżki cukru pudru
100g masła lub margaryny
3 łyżki kakao


Wykonanie:

Spód: herbatniki miksujemy lub rozdrabniamy wałkiem lub tłuczkiem. Mieszamy z roztopionym masłem i cynamonem. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wypuszczając papier pod obręczą na zewnątrz. Na dno tortownicy wykładamy masę herbatnikową, ugniatamy dłonią równomiernie. Spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa: ser miksujemy z cukrem i budyniem. W osobnej misce ubijamy jajka przez 1 minutę. Jajka dodajemy do sera i miksujemy tylko do połączenia składników. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej razem z kakao. Czekoladę wlewamy do masy serowej i miksujemy. Na końcu do masy dodajemy kremówkę (nie ubitą) i mieszamy całość. Masę serową przelewamy na spód herbatnikowy, ciasto pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy w piekarniku. Następnie zdejmujemy obręcz i sernik schładzamy kilka godzin.

Polewa: wodę umieszczamy w małym rondelku i wstawiamy na planik o średniej mocy. Dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy masło (lub margarynę) i mieszamy, aż się rozpuści. Rondelek zdejmujemy z palnika, dodajemy kakao i mieszamy energicznie, aż powstanie gładka, gęsta polewa, Polewą dekorujemy ciasto i schładzamy.




Do pieczenia polecam foremkę okrągłą marki Kinghoff z powierzchnią nieprzywieraną dostępną w sklepie Makowski Kredens - klik.

3 komentarze:

  1. Oj, hiper-czekoladowy!
    Już czuję ten smak...
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega wyglada i pewnie jeszcze bardziej mega smakuje ;) pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.