Strony

poniedziałek, 17 lipca 2017

Lody karmelowe

Kolejny smak lodów wypróbowany. I ten również znalazł się w zbiorze Naszych ulubionych :) Lody karmelowe. Lody mają idealną konsystencję po zamrożeniu, nie twardnieją. U mnie podane z domowym sosem karmelowym - podwójna karmelowa frajda. Przepis niebawem.
Przepis ze strony Moje Wypieki. Polecam!




Lody karmelowe

Składniki na około litr lodów:

500ml pełnotłustego mleka
250ml śmietanki kremówki
200g cukru
1/4 łyżeczki soli
łyżeczka ekstraktu z wanilii
5 żółtek (jajka przelewamy wrzątkiem przed użyciem)

Wykonanie:
Do szerokiego garnka z grubym dnem wsypujemy cukier. Wstawiamy na palnik o średniej mocy podgrzewamy, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Lekko mieszamy łyżką, by cały cukier się rozpuścił. Gotujemy do momentu, aż karmel będzie miał ciemny kolor (uważając, by się nie przypalił). Gotowy karmel zdejmujemy z palnika i wlewamy mleko, energicznie mieszamy. Garnek ponownie ustawiamy na palniku, dodajemy sól i podgrzewamy do czasu, aż kawałki karmelu się rozpuszczą. Masę odstawiamy do przestudzenia.
W misce ubijamy żółtka, stopniowo wlewamy do niech lekko ciepłą masę mleczno-karmelową mieszając delikatnie ręczną trzepaczką. Całość wlewamy do garnka i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż masa lekko zgęstnieje (nie dopuszczamy do zagotowania). Masę przelewamy przez sitko, łączymy ze śmietanką kremówką. Po wystudzeniu wstawiamy na kilka godzina do lodówki lub na 2-3 godziny do zamrażalnika. Schłodzoną masę umieszczamy w maszynie do lodów i kręcimy 30 minut (wg mojej instrukcji, czas może się nieco różnić w zależności od producenta). Lody przekładamy do pojemnika i schładzamy kilka godzin.

SMACZNEGO!



1 komentarz:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.