Strony

wtorek, 18 lipca 2017

Krem z marchewki i batatów

Ekspresowa zupa idealna na kolację. Zupa krem z marchewki i batatów, doprawiona ostrym curry i zabielona mleczkiem kokosowym. Gęsta, sycąca i kolorowa. Warto sięgnąć po słodkie, pomarańczowe ziemniaki, gdyż mają znacznie więcej wartości odżywczych niż tradycyjne. Są bogactwem witamin z grupy B, witaminy C, E oraz wapnia, fosforu, żelaza, jodu. W połączeniu z marchewką tworzą nie tylko smaczne danie, ale również bardzo zdrowe. 
Do zupy podałam prażone pestki dyni i słonecznika, zupa jest bardzo gęsta więc celowo pominęłam dodatki typu grzanki czy groszek ptysiowy. Miało być zdrowo - więc jest :) Polecam!






Krem z marchewki i batatów

Składniki na 4 porcje:

4 marchewki
2 nieduże bataty
1 cebula
2 ząbki czosnku
600ml bulionu warzywnego
łyżeczka czerwonej pasty curry
pół szklanki mleczka kokosowego
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, suszona kolendra

Dodatkowo: 
prażone pestki słonecznika i dyni

Wykonanie:
Marchewkę i bataty obieramy, kroimy w kostkę lub plasterki. Cebulę kroimy w talarki. Ząbek czosnku drobno siekamy. W większym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy wszystkie warzywa kilka minut. Wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Zupę miksujemy na krem, dodajemy mleczko kokosowe, pastę curry i przyprawiamy do smaku kurkumą, kolendrą, ewentualnie solą i pieprzem. Podgrzewamy całość kilka minut, aż smaki się połączą. Podajemy z prażonymi pestkami słonecznika i dyni lu innymi dodatkami.

SMACZNEGO!




A w roli dekoracji ponownie przyprawniki ze sklepu Makowski Kredens. Tym razem urocze ludziki połączone w ognistym uścisku.



Pojemniczki zapakowane są w przezroczyste pudełeczko przewiązane ozdobną wstążką, mogą być podarowane najbliższej osobie w formie prezentu.

3 komentarze:

  1. Mialam kiedys identyczny zestaw, chyba solniczka mi sie stulkla :( a krem na pewno pycha! pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny krem ! Marchewka+ bataty trzeba koniecznie spróbować. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czyli słodka zupa :) Coś dla moich dzieci :) A zupki gotujemy na przefiltrowanej wodzie redox aby zwiększyć ich zdrowotną i smakową moc :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.