Pierwsze w tym sezonie lody. I to w moim ulubionym składzie: kawa i chałwa. Lody są ekspresowe w wykonaniu, jedynie czas chłodzenia wydłuża cały proces. Najlepsze będą oczywiście przygotowane w maszynie do lodów - idealnie puszyste i kremowe. Przepis z Moich Wypieków. Polecam!
Lody kawowe z chałwą
Składniki na około 1 litr:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
pół szklanki mleka
300ml śmietany kremówki
1 łyżka likieru kawowego (dodałam likieru adwokatowego)
pół łyżeczki cynamonu
3 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1 szklance mleka
100g chałwy (smak dowolny)
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz chałwy miksujemy na gładką masę. Masę schładzamy w lodówce minimum 3 godziny (ja schładzałam w zamrażalniku 2 godziny). Następnie wszystko przelewamy do maszyny do lodów, dodajemy pokruszoną chałwę i postępujemy wg instrukcji maszyny. U mnie maszynka kręciła masę 30 minut, następnie masę przełożyłam do pojemnika i wstawiłam do zamrażalnika na 4 godziny.
Opcja bez maszynki:
schłodzoną w lodówce lub zamrażalniku masę miksujemy ponownie, mieszamy z pokruszoną chałwą i przelewamy do pojemnika. Wkładamy do zamrażalnika i miksujemy co 30 minut, aż do momentu gdy masa będzie miała odpowiednią konsystencję.
SMACZNEGO!
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
pół szklanki mleka
300ml śmietany kremówki
1 łyżka likieru kawowego (dodałam likieru adwokatowego)
pół łyżeczki cynamonu
3 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1 szklance mleka
100g chałwy (smak dowolny)
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz chałwy miksujemy na gładką masę. Masę schładzamy w lodówce minimum 3 godziny (ja schładzałam w zamrażalniku 2 godziny). Następnie wszystko przelewamy do maszyny do lodów, dodajemy pokruszoną chałwę i postępujemy wg instrukcji maszyny. U mnie maszynka kręciła masę 30 minut, następnie masę przełożyłam do pojemnika i wstawiłam do zamrażalnika na 4 godziny.
Opcja bez maszynki:
schłodzoną w lodówce lub zamrażalniku masę miksujemy ponownie, mieszamy z pokruszoną chałwą i przelewamy do pojemnika. Wkładamy do zamrażalnika i miksujemy co 30 minut, aż do momentu gdy masa będzie miała odpowiednią konsystencję.
SMACZNEGO!
Kawa i chałwa? Ciekawe combo! Spróbowałabym :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Chałwa - smak dziecinstwa <3 a lody chałwowe to cos genialnego!!!
OdpowiedzUsuń