Latem bardzo smakują nam lekkie sałatki z dodatkiem owoców. Po letniej sałatce z arbuzem naszym numerem dwa jest sałatka z gruszką. Połączenie słodkiej gruszki ze słonym serem feta bardzo nam smakowało. Do tego dressing z oliwy, octu i miodu i wychodzi genialne połączenie smaków. Całość udekorowałam chrupiącymi, prażonymi pestkami dyni. Samo zdrowie :)
Polecam!
Sałatka z fetą i gruszką
Składniki na 4 porcje:
opakowanie mixu sałat
20 pomidorków cherry
2 gruszki, miękkie
opakowanie sera feta
Na dressing:
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego
przyprawy: sól, pieprz
Dodatkowo:
pestki prażonej dyni do dekoracji
Wykonanie:
Gruszki obieramy, kroimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki.
Pomidorki kroimy na połówki.
Wszystkie składniki dressingu mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerzach układamy sałatę, pomidorki, gruszkę oraz ser. Polewamy dressingiem i dekorujemy dynią. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Do przygotowywania dressingów polecam praktyczny dozownik do oliwy i octu dostępny w sklepie Makowski Kredens.
Oliwa i ocet balsamiczny zestawione są razem, dzięki czemu oszczędzamy miejsce w kuchni i na stole. Dozownik ma oryginalny wzór i będzie jednocześnie piękną ozdobą w kuchni.
Uwielbiam sałatki, a ta bardzo zaciekawiła mnie dodatkiem gruszki. Zrobię z pewnością. Zapraszam do mnie https://cukrempudremposypane.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń