Jeszcze zdążycie w tym sezonie przygotować zupę rzodkiewkową. Ma bardzo ciekawy smak, a podana z jajkiem będzie bardziej sycąca. Na upały idealna, lekkostrawna i prosta w wykonaniu. Polecam!
Zupa rzodkiewkowa
Składniki na 4 porcje:
2 pęczki rzodkiewek
1 cebula dymka
3 ziemniaki
1 litr bulionu warzywnego (u mnie domowy wywar z warzyw, można użyć z kostki)
100g śmietankowego serka topionego
2 łyżki śmietany 18%
przyprawy: sól, pieprz, szczypta kurkumy
gotowane jajka do podania
szczypiorek do dekoracji
Wykonanie:
Cebulę kroimy w półtalarki, ziemniaczki w kostkę. Rzodkiewki myjemy, obcinamy ogonki i łodyżki, kroimy w cienkie plasterki. W większym rondelku rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy cebulę i ziemniaki. Wlewamy bulion i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy rzodkiewki, gotujemy całość jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą. Dodajemy pokrojony serek topiony i na wolnym ogniu podgrzewamy zupę, aż ser się rozpuści. Zupę zdejmujemy z palnika, po kilku minutach dodajemy śmietanę. Zupę odstawiamy na kilkanaście minut, aby składniki się "przegryzły".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.