Strony

wtorek, 19 września 2017

Babeczki czekoladowe

Dzisiaj propozycja dla małych łasuchów. Babeczki z dodatkiem roztopionej czekolady, z dekoracją z pianek cukrowych. Babeczki skradły serca (a raczej podniebienia) moich dzieci. Proste i szybkie w wykonaniu, idealne na imprezy urodzinowe. Najlepsze do dekoracji byłyby mini pianki, niestety nie udało mi się takich znaleźć. Babeczki można udekorować wg własnego pomysłu. Zamiast babeczek możemy upiec ciasto w tortownicy lub keksówce. Wówczas wydłużamy czas pieczenia do 45-50 minut (do suchego patyczka). Inspiracja ze strony Kwestia Smaku. Polecam!




Babeczki czekoladowe

Składniki na 14 sztuk:

80g masła lub margaryny
100g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub pół na pół)
pół szklanki mleka
150g drobnego cukru do wypieków
170g mąki
1 łyżka kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka

Do dekoracji:
roztopiona czekolada lub polewa czekoladowa (przepis tutaj - z połowy składników)
pianki cukrowe 

Wykonanie:
Masło i czekoladę umieszczamy w małym rondelku,  cały czas mieszając podgrzewamy na wolnym ogniu, aż się rozpuszczą. Zdejmujemy z palnika, wlewamy mleko, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
Jajka ucieramy z cukrem na jasny puszysty krem (około 5 minut). Dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia. Na końcu wlewamy masę czekoladową i miksujemy (krótko, tylko do połączenia składników). 
Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wlewamy ciasto do 2/3 wysokości. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu dekorujemy polewą i piankami. 

SMACZNEGO!




Do  odmierzania równych porcji ciasta  polecamy praktyczny dozownik do ciasta dostępny w sklepie Makowski Kredens.




 Dzięki niemu unikniemy bałaganu w kuchni. Można go wykorzystać przy pieczeniu babeczek, muffinek, gofrów lub naleśników. Pojemnik posiada miarkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.