Strony

czwartek, 14 września 2017

Schab w sosie curry

Schab w nietypowej odsłonie. Mięso duszone w mleczku kokosowym z dodatkiem pikantnego curry. Podane z ryżem będzie miłą odmianą od schabu duszonego w tradycyjnym sosie. Do sosu dodajemy paprykę, a całość dopełniamy ziarnami sezamu, które świetnie kontrastują z całością. Polecam!






Schab w sosie curry

Składniki na 4 porcje:

8 plastrów schabu
2 ząbki czosnku
pół puszki mleka kokosowego
pół szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka, kolendra
czarny sezam do dekoracji

Wykonanie: 
Mięso lekko rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem, nacieramy rozgniecionym czosnkiem , kolendrą i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie mięso obsmażamy z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Do mięsa wlewamy bulion i mleko kokosowe i dusimy pod przykryciem do miękkości. Paprykę podsmażamy  kilka minut na oliwie, dodajemy do schabu pod koniec gotowania. Sos doprawiamy pastą curry, solą i pieprzem. Podgrzewamy razem kilka minut. Podajemy posypane czarnym sezamem. 

SMACZNEGO!





2 komentarze:

  1. O kurczaki! Dlaczego wcześniej tu nie trafiłam? Obserwuję i pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej późno, niż wcale :) Również pozdrawiam!

      Usuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.