Smaki dzieciństwa. Ryż na mleku z prażonymi jabłkami i cynamonem. Będąc dzieckiem zawsze zastanawiałam się, dlaczego mama chowa garnek z ryżem pod kołdrę :) Ryż idealnie kleisty, a całość zapiekana z waniliową masą śmietanową. Niebo dla podniebienia. Przepis ze strony Kuchnia Lidla. Polecam!
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Składniki na formę 20x29cm lub dwie mniejsze:
2 szklanki ryżu
1 l mleka
szczypta soli
Na masę z jabłek:
4 duże jabłka, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
1 łyżka masła
sok z połowy cytryny
2 łyżki cukru (białego lub brązowego, może być ksylitol)
1 łyżeczka cynamonu
Na masę śmietanową:
szklanka kwaśnej śmietany (u mnie 15%)
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Mleko wlewamy do dużego garnka z grubym dnem, dodajemy sól i doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wsypujemy ryż, mieszamy i gotujemy często mieszając około 15 minut (musimy pilnować, by ryż nie przywarł do dna). Po tym czasie garnek przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
W drugim rondelku rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy starte jabłka, dodajemy cukier, sok z cytryny i prażymy, aż jabłka zaczną się rozpadać i nadmiar soku odparuje. Pod koniec dodajemy cynamon i mieszamy.
Masa śmietanowa: w miseczce mieszamy śmietanę z cukrami.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Ryż dzielimy na 2 równe części, jedną wykładamy na spód naczynia, wyrównujemy. Wykładamy warstwę jabłek, wyrównujemy. Na jabłkach wykładamy drugą warstwę ryżu. Wierzch smarujemy śmietaną. Ryż zapiekamy około 25 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilkanaście minut. Przed podaniem obsypujemy cynamonem.
SMACZNEGO!
Do zapiekania potraw i pieczenia ciast polecam silikonową formę kwadratową marki Kinghoff dostępną w sklepie Makowski Kredens.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.