Z pewnością został Wam jeszcze zapas pierniczków po Świętach. Jeśli tak to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Pyszny koktajl mleczny z dodatkiem pierniczków, kakao, miodu i rozgrzewającego cynamonu. W wersji dla dorosłych z dodatkiem whiskey. Koktajl najlepiej podawać na ciepło, możemy jednak go schłodzić i pić na zimno. Przepis ze strony Mrs. Polka Dot. Polecam!
Koktajl pierniczkowy
Składniki na 2 porcje:
400ml mleka
6 pierniczków (bez lukru, czekolady czy posypki)
1 łyżka kakao
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki miodu
bita śmietana do podania
w wersji dla dorosłych 50ml whiskey
Wykonanie:
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy pokruszone pierniczki, miód, kakao oraz cynamon i podgrzewamy aż pierniczki zaczną się rozpadać (najlepiej jednak koktajl zmiksować blenderem). Jeśli koktajl ma być w wersji alkoholowej po zmiksowaniu dodajemy whiskey i mieszamy. Przelewamy do szklanek i dekorujemy bitą śmietaną i cynamonem.
SMACZNEGO!
Ciepłe koktajle lub inne gorące napoje najlepiej podawać w szklankach z podwójnego szkła marki Galicja dostępnych w sklepie Makowski Kredens.
Szklanki z uchwytem wykonane są z wysokiej jakości lekkiego, bezbarwnego szkła. Posiadają izolowane podwójne ścianki, dzięki temu dłużej utrzymują odpowiednią temperaturę napojów, zarówno gorących jak i chłodnych. Zapobiegają poparzeniu utrzymując zewnętrzną ściankę naczynia chłodną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.