Ekspresowa babka dla spóźnionych :)
Babka Zebra
Składniki na formę o średnicy 26cm:
1 szkl cukru
1 szkl oleju
1 szkl wody gazowanej
5 jajek
2,5 szkl mąki
2 łyżki kakao + 2 łyżki mleka
2 łyżeczki proszku do piecznia
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo zaczynamy dodawać cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku miksując po każdym dodaniu. Następnie na przemian dodajemy wodę gazowaną oraz olej.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Ciasto rozdzielamy na 2 równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki mleka i kakao i miksujemy.
Formę do pieczenia natłuszczamy masłem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Do formy wylewamy warstwami raz jasne ciasto, raz ciemne. Ciasto pieczemy około 45-50 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka).
Po wystudzeniu ciasto dekorujmey polewą, lukrem lub cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.