Strony

środa, 28 marca 2018

Kruche ciasteczka z dżemem

Ze świątecznych słodkich propozycji polecam dzisiaj kruche ciasteczka z dżemem. Ciasteczka w Wielkanocnym wydaniu, ale możemy je przygotować na każdą okazję używając innych foremek. Ciasteczka są bardzo kruche, rozpływają się w ustach.  Przy tym stanowią piękną ozdobę stołu. Polecam!





Kruche ciasteczka z dżemem

Składniki na 2-3 duże blaszki:

Na ciasto:
200g zimnego masła
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:
cukier puder do dekoracji
do przełożenia dowolny dżem (u mnie morelowy)

Wykonanie:

Ciasto: z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, owijamy je folią i schładzamy minimum 30 minut. 
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm, dowolnymi foremkami wycinamy kształty. W połowie wyciętych ciastek wycinamy dziurki (np. za pomocą nakrętki od butelki). Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w 190 stopniach 10-12 minut (do lekkiego zrumienienia). Po upieczeniu ciasteczka studzimy. 
Ciasteczka z wyciętą dziurką oprószamy cukrem pudrem, ciasteczka pełne smarujemy dżemem. Na ciastka z dżemem nakładamy ciasteczka z dziurką, układamy na paterze.

SMACZNEGO!




Do przygotowania ciastek użyłam foremek wielkanocnych marki Wilton dostępnych w sklepie Makowski Kredens.


Foremki wykonane są z wysokiej jakości tworzywa, posiadają miękką, kolorową obwódkę ułatwiającą wycinanie. Zestaw obejmuje 4 foremki w różnych kształtach.



1 komentarz:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.