Idealny dodatek do mięs, serów, pasztetów. Konfitura z czerwonej cebuli. Świetna na kanapkę, do burgerów i pieczeni. Konfiturę można pasteryzować przez 10 minut, dzięki temu możemy przygotować większą ilość i przechowywać w spiżarce.
Polecam!
Polecam!
Konfitura z czerwonej cebuli
Składniki:
400g czerwonej cebuli, obranej i pokrojonej w półtalarki
3 łyżki brązowego cukru
80ml octu balsamicznego
100ml czerwonego, wytrawnego wina
3 łyżki miodu
przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, tymianek
garść żurawiny suszonej (opcjonalnie)
Wykonanie:
W garnku o grubym dnie umieszczamy cukier, podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści (nie mieszamy w tym czasie cukru). Na rozgrzany karmel wrzucamy cebulę i mieszamy całość, smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy wino i gotujemy około 10 minut. Wlewamy ocet, miód, dodajemy przyprawy i żurawinę i dusimy całość, aż cebula zmięknie i nadmiar octu i wina odparuje (10-15 minut).
SMACZNEGO!
Coś zdrowego na zime, super :) pozdrawiam i zapraszam ;)
OdpowiedzUsuńTakie konfitury lubie, cebula zawsze zdrowa
OdpowiedzUsuń