czwartek, 20 grudnia 2018

Konfitura z czerwonej cebuli

Idealny dodatek do mięs, serów, pasztetów. Konfitura z czerwonej cebuli. Świetna na kanapkę, do burgerów i pieczeni. Konfiturę można pasteryzować przez 10 minut, dzięki temu możemy przygotować większą ilość i przechowywać w spiżarce.
Polecam!



Konfitura z czerwonej cebuli

Składniki:

400g czerwonej cebuli, obranej i pokrojonej w półtalarki
3 łyżki brązowego cukru
80ml octu balsamicznego
100ml czerwonego, wytrawnego wina
3 łyżki miodu
przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, tymianek
garść żurawiny suszonej (opcjonalnie)

Wykonanie:

W garnku o grubym dnie umieszczamy cukier, podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści (nie mieszamy w tym czasie cukru). Na rozgrzany karmel wrzucamy cebulę i mieszamy całość, smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy wino i gotujemy około 10 minut. Wlewamy ocet, miód, dodajemy przyprawy i żurawinę i dusimy całość, aż cebula zmięknie i nadmiar octu i wina odparuje (10-15 minut).

SMACZNEGO!




2 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...