Strony

piątek, 27 maja 2011

Bakłażan

Bakłażan zwany jest również oberżyną lub gruszką miłości. Do niedawna w Europie uważany był za warzywo egzotyczne, podczas gry w Azji już od tysięcy lat ma szerokie zastosowanie kulinarne. Do popularyzacji bakłażana w Europie przyczynili się Włosi. Ich słynny ratatuj opiera się właśnie na  bakłażanie.
Bakłażan ma wiele zalet zdrowotnych. Zawiera niewiele tłuszczów, białka i cukrów, za to dużo potasu, fosforu,żelaza, wapnia i witamin (A, C i z grupy B). Posiada również zalety odtruwające, obniża poziom cholesterolu we krwi i wspomaga przemianę materii. Warto więc wprowadzić bakłażany do swojego jadłospisu.
U Nas dzisiaj bakłażan faszerowany pieczarkami. Danie bezmięsne, ale sycące.

Bakłażany faszerowane pieczarkami


Składniki na 4 połówki bakłażana:

2 średnie bakłażany
2 cebule ze szczypiorkiem
ząbek czosnku
30 dkg pieczarek
opakowanie mozzarelli
2 łyżki gęstej śmietany
1 cytryna
2 tosty (najlepiej pełnoziarniste)
przyprawy: sól, pieprz
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
ziarna słonecznika do posypania bakłażanów

Wykonanie:
Bakłażany myjemy, przecinamy wzdłuż na pół i wydrążamy środki (zostawiamy ścianki grubości około 1cm). Miąższ bakłażanów kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Wydrążone połówki również skrapiamy sokiem z cytryny, mocno solimy i odstawiamy na pół godziny, a następnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Cebulę wraz ze szczypiorkiem oraz czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy miąższ bakłażanów oraz pokrojone plasterki pieczarki. Dusimy, aż odparuje sok z warzyw. Tosty (można je opiec w tosterze lub piekarniku) kroimy w malutką kostkę. Dodajemy do farszu pieczarkowego. Wlewamy śmietanę, dodajemy natkę (jedną łyżkę zostawiamy do dekoracji), przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy z palnika. Gdy farsz troszkę ostygnie dodajemy startą mozzarellę. Farszem napełniamy połówki bakłażanów, układamy je w naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia wlewamy 3 łyżki oleju i kilka łyżek wody. Zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypujemy resztą natki oraz ziarnami słonecznika.



Z dań mięsnych proponuję kurczaka w porach. Pyszne, soczyste mięso w towarzystwie porów i pomidorów suszonych to doskonały pomysł na obiad.

Kurczak w porach

Składniki na 4 porcje:

4 pojedyncze piersi z kurczaka
1 por
kilka suszonych pomidorów (mogą być w oliwie)
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
natka pietruszki

Wykonanie:
Piersi przyprawić solą i słodką papryką i obsmażyć na oleju z obu stron na dużej patelni. Por pokroić w krążki, opłukać, pomidory suszone kroimy w drobna kostkę. Gdy kurczak jest podsmażony wrzucamy por i pomidory i mieszamy. Dodajemy również przecier pomidorowy. Chwilkę smażymy po czym podlewamy odrobiną wody. Przykrywamy i dusimy do miękkości.


Potem dodajemy pieprz, ewentualnie sól jeśli ktoś woli bardziej słone, dodajemy posiekaną natkę. Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami.


4 komentarze:

  1. FAjny przepisik na tego kurczaka,ale ja znam bardziej rozszerzony.....dodaje jeszcze do tego sosiku pieczarki wczesniej podsmazone,papryke czerwona i czerwona fasolke,mozna rowniez dodac kukurydze i jakos zieleninka i mamy fajna potraw z kurczaka z mnostwem warzyw i witamin!!ja osobiscie lubie dawac duzo warzyw,zieleniny do mieska,calkiem inaczej smakuje:)pozdrawiam Cie i czekam na kolejne przepisy....

    OdpowiedzUsuń
  2. Zielenina w tym kurczaczku jest, bo również przepadam za nią. Myślę, ze warto wypróbować kurczaka w tej wersji, zanim spróbuje się go modyfikować, jest naprawdę pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. napewno,wierze ze w Twojej wersji jest rowniez pyszny:)nie zrozum mnie zle...nie staram sie zmieniac Twoich przepisow,a jedynie przedstawiac ci "moja wersje"tego dania....Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. kurczak w porach przerzuca mnie tutaj :(

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.